Plastika

Plastika predstavlja veštački sintetisane i modifikovane organske polimere velike molekulske mase. Nalazimo ih skoro svuda u svakodnevnom životu.

Superupijajući polimeri, koji mogu da upiju veliku količinu vode i vodenih rastvora, predstavljaju relativno novu vrstu plastike. Uglavnom se prave od delimično neutralizovane, donekle umrežene poliakrilne kiseline. Na primer, superapsorbenti se koriste u pelenama i higijenskim ulošcima za upijanje vlažnosti, kao i u poljoprivredi za upijanje vlažnosti zemljišta.

Plastika i superapsorbenti mogu da budu poseban deo „Lančane reakcije”. Evo nekih primera.

Superapsorbent koji brzo narasta

Napunite čašu do pola superapsorbentom i sipajte punu čašu vode na njega. Budući da superapsorbent može da upije veliku količinu vode, zarobiće je u sebi. Unos vode značajno povećava zapreminu, stoga se superapsorbent povećava višestruko, ispunjava celu čašu, ali se neće prosuti čak i ako okrenete čašu naopako.

Stiropor koji nestaje

Stavite komad stiropora u aceton. Stiropor će početi polako da se rastvara, i njegova zapremina će se polako smanjivati. Ovaj proces se lako može iskoristiti u „Lančanoj reakciji” ako na komad stiropora stavite gvozdenu loptu koja će se otkotrljati zbog smanjivanja stiropora i pokrenuti sledeći element „Lančane reakcije”.

Savet: Da li ste znali da ekološki prihvatljiva potpuno razgradiva plastika već postoji? Potražite informacije o biorazgradivim polimerima!

Chain Reaction - Footer